KEA Selected as Finalist in Urban Intervention Competition
9 MARCH 2012

Public space is not solely a collection of activities, but an experience. This design proposes a park that organizes the disparate elements of the Seattle Center site and program into a sustainable and coherent setting. It draws on the picturesque landscape tradition casting the groomed playing field as a meadow within a wild rolling landscape featuring regionally indigenous plants. In this contemporary interpretation topography is twisted and landscape is borrowed by a forest-capped hybrid building.

Bike and walking paths weave through the landscape alongside swales that pick up water run-off. To the east along Fifth Avenue North, the Ridge – part stadium, part landscape, part building – houses indoor recreational uses and shelters a multimodal mobility hub devised to strengthen city connections and re-balance local and tourist use. This reinvented natural world celebrates nature and creates an experience with roots in the past and a vision of an ecologically resilient city.

See the PARK | URBAN INTERVENTION project page for more information.