Children's
Museum
of Pittsburgh
EXTERIOR
EXTERIOR
EXTERIOR
INTERIORS
INTERIORS
INTERIORS
SECTION
FACADE DETAILS
This addition and adaptive-reuse transforms
a historic context into an environment that
supports interactive exploration and invention.

A new entry and exhibition space connect a national register 1890s post office with a 1939 planetarium, highlighting the two historic stone landmarks with a contrasting steel and glass-framed space. The addition is wrapped in an ”articulated cloud” of translucent plastic flaps that move in the wind developed in collaboration with artist Ned Khan. When completed, the Museum was the largest Silver LEED museum in the country, featuring adaptive reuse, recycled materials, and passive shading.

The museum believed that places for children rebuild neighborhoods and this has been the case here and the museum has expanded to include the adjacent vacant historic library building and a new children’s park. We have continued to assist the museum with improvements including a feasibility study for re-use of the library.

STATUS
COMPLETED 2005

LOCATION
PITTSBURGH, PA

CLIENT
CHILDREN'S MUSEUM OF PITTSBURGH

PROGRAM
80,000 SF EXPANSION AND REMODEL
SELECTED AWARDS AND RECOGNITION
2007 RUDY BRUNER GOLD MEDAL AWARD
2006 NATIONAL PRESERVATION HONOR AWARD
2006 AIA NATIONAL HONOR AWARD FOR ARCHITECTURE
2006 AIA CALIFORNIA COUNCIL HONOR AWARD
2006 AIA LOS ANGELES HONOR AWARD
2006 AIA PITTSBURGH HONOR AWARD AND GREEN DESIGN CITATION
2006 ID DESIGN DISTINCTION AWARD