John Adams
Middle School
SITE
ENTRY
CLASSROOMS
SOLAR CHIMNEY STRATEGY
A small school district wanted transformative
design to address upgrades and additions
for a 1,000-student middle school. By leveraging
sustainability, efficient use of school resources,
and demonstrable environmental principles the design
encourages engagement and inspires curiosity.

Our team (with support from Osborn Architects) led an interactive design effort to optimize and prioritize use of limited funds with a committee of parents, faculty and staff.  Each of the 9 new classrooms is paired with an outdoor learning space and includes distinctive solar chimneys to provide summer comfort without air conditioning as well as an embedded empirical lesson about differential air pressure. A green fringe featuring indigenous landscape wraps the perimeter of playing fields, creating an informal break space for students and a campus environment that better supports lessons taught about the value of the natural environment.

STATUS
COMPLETED 2014

LOCATION
SANTA MONICA, CA

CLIENT
SANTA MONICA MALIBU USD

PROGRAM
12,000 SF NEW, 4,000 SF RENOVATION, 50,000 SF LANDSCAPE
AWARDS AND RECOGNITION
2015 LEARNING BY DESIGN GRAND PRIZE AWARD
2013 AIA LOS ANGELES HONOR AWARD
2009 WESTSIDE URBAN FORUM CITATION