Pico Branch
Public Library
ENTRY
EXTERIOR
ANNEX
PHOTOVOLTAIC SHADE STRUCTURE
EXTERIOR
EXTERIOR
INTERIORS
INTERIOR
INTERIOR
INTERIOR
INTERIOR
SKYLIGHT
SITE ANALYSIS
COMMUNITY PROCESS
SITE OPTIONS
ROOF STUDIES
ROOF STRUCTURE
SECTION
PLAN
SITE AERIAL
Libraries are no longer just places of quiet retreat.
The design of this new branch library leverages
existing activities and programs in a popular public park
to attract users and highlight community identity.

The library buildings are positioned in the center of 9.5 acre Virginia Avenue Park to maximize opportunities for programmatic overlaps while maintaining green space. The new structures blend indoor and outdoor space and create a strong visual marker for the community. A fabric canopy marks the library entry and defines an occasional picnic patio for the popular Saturday morning Farmers Market and weekend events. Expansive shaded glass combined with large skylights balance light and minimize reflection while maximizing visibility inside and out of the reading room. Rainwater harvesting complements existing park stormwater management systems and provides grey water re-use for the building.

STATUS
COMPLETED 2014, LEED PLATINUM (PENDING)

LOCATION
SANTA MONICA, CA

CLIENT
SANTA MONICA PUBLIC LIBRARY

PROGRAM
7,500 SF PUBLIC LIBRARY
AWARDS AND RECOGNITION
2015 ARCHITECT'S NEWSPAPER BEST OF CIVIC DESIGN AWARD
2015 AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTS JØRN UTZON AWARD
2015 USGBC SUSTAINABLE INNOVATION AWARD
2015 NEW LANDMARKS LIBRARY AWARD
2015 LOS ANGELES BUSINESS COUNCIL AWARD
2015 WESTSIDE URBAN FORUM HONOR AWARD
2014 AIA CALIFORNIA COUNCIL MERIT AWARD