See-Through House
EXTERIOR
EXTERIOR
EXTERIOR
INTERIOR
INTERIOR
INTERIOR
UPSTAIRS
SECTION
ZONING
GROUND FLOOR PLAN
SECOND FLOOR PLAN
GARAGE
This suburban retreat embraces the street and provides an amplified perception of space on a typical 50’x 150’ lot by organizing expansive views through the house.

A barn-shaped roof emerged from tracing the maximum permitted planning envelope, producing a chance rural reference that fits both the family’s background and interest in the informal, modest and communal. Upstairs, bedrooms open around a lounge area with backlit pegboard that provides a nighttime glow. A Quaker bonnet, seen in an old family portrait, inspired the shaping of the guesthouse roof, which backdrops the series of indoor and outdoor spaces. Movable privacy/sun control screens between house and yard modify views inside and out at different times of day.

Sustainable choices for the coastal California environment include drought tolerant planting, onsite water management, passive shading, cross ventilation, photovoltaic panels, and radiant heating. Materials include glass, concrete, pegboard, drywall, wood shingles, ipe wood, stucco and cellular polycarbonate.

STATUS
COMPLETED 2015

LOCATION
SANTA MONICA, CA

PROGRAM
3,100 SF HOME ON A 7,500 SF LOT



AWARDS AND RECOGNITION
2016 AIA|LA RESIDENTIAL ARCHITECTURE AWARD
2015 AIA CALIFORNIA COUNCIL HONOR AWARD