Sobieski
House
EXTERIOR
EXTERIOR
EXTERIOR
EXTERIOR
EXTERIOR
EXTERIOR
INTERIORS
INTERIORS
DRAWINGS
DRAWINGS
DRAWINGS
POOL HOUSE
POOL HOUSE
A compound of rooms on a
large flag lot responds to a family
of four’s improvisational lifestyle
with modest materials and spaces
that anticipate change over time.

Folded white boxes house living and sleeping spaces while burnt wood (sugi) clad bars enclose bathrooms and storage. Floors are concrete and painted pegboard is used to achieve an illuminated ceiling. All living and sleeping spaces spill to the outside, and secondary indoor circulation provides a short-cut during wet weather. Air conditioning is unnecessary as cooling is achieved by a combination of passive strategies and fan-assisted earth tubes. An off-the-grid guest house allowed the family to live on-site during construction.

STATUS
COMPLETED 2012

LOCATION
SOUTH PASADENA, CA

PROGRAM
3,700 SF HOME AND 650 SF GUEST HOUSE ON A 25,900 SF LOT



AWARDS AND RECOGNITION
2014 AIA NATIONAL HOUSING AWARD
2013 AUSTRALIAN INSTITUTE OF ARCHITECTURE INTERNATIONAL AWARD FINALIST
2013 WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL SHORTLIST
2012 AIA LOS ANGELES CITATION