CII: Otis Booth Campus

00_Title.jpg
Otis Booth Campus - Play Yard - Stuadenmaier.jpg
01_Text Intro_20181224.jpg

The Children's Institute, who serve children and families exposed to violence, sought a new headquarters that would propel institutional change and support a holistic approach to services. This adaptive re-use offers social service programs in the framework of a community center, replacing an expected clinical context with a social one.

 
 

The project site, split by an alley, included two nondescript warehouses and a commercial building. The campus now houses a mix of meeting rooms, educational, administrative offices, activity spaces and counseling rooms.

On a tight budget, the project leverages design opportunity from a gritty urban setting to create a sense of identity, hospitality, and collegiality. 

Staud_110506_0536.jpg

Across the alley at the preschool, a new elevator becomes a community marker.

 

STATUS
Completed 2010, LEED Silver

LOCATION
Los Angeles, California

CLIENT
Children’s Institute, Inc.

PROGRAM
47,000 SF Community and Supportive Services Headquarters

AWARDS + RECOGNITION
2012  Westside Urban Forum, Honor Award
2012  AIA National Honor Award, Interior Architecture
2012  Lumen West Lighting Award
2011  Novogradac Award
2011  Green Dot Award
2011  Calibre Design Award
2011  Contract Magazine Interior Design Award

PRESS
ARCHITECT Magazine
Contract Design
Residential Architect
Meeting Needs, Children's Institute, Inc.
Designs for the New Decade, American Institute of Architects

SEE ALSO
Educational
Interiors
ProLiteracy
WCNY Public Broadcasting
Geffen Academy at UCLA
Children's Museum of Pittsburgh
 

 

Otis Booth shared by others