See-Through House

00_Project Title.jpg
01_Text Intro_20181224.jpg
zoning elev-01.jpg

A barn-shaped roof emerged from tracing the maximum permitted planning envelope, producing a chance rural reference that fits both the family’s background and interest in the informal, modest and communal.

Staud_150511_0446 KEA EDIT02.jpg

Sliding screens allow for modifiable privacy and sun control throughout the day. When open, social space flows continuously from front yard to back through the house.

Staud_150726_0656 - kea bright.jpg

Skylights above the pegboard-clad stairwell supplement daylighting. Upstairs, a communal bathroom for the three children has a vanity area open to the lounge, a deliberate choice to encourage sharing.

Second Floor

Second Floor

Ground Floor

 
 

A Quaker bonnet, seen in an old family portrait, inspired the shaping of the guesthouse roof, which backdrops the series of indoor and outdoor spaces.

Family Portrait.jpg
 

STATUS
Completed 2015

LOCATION
Santa Monica, California

PROGRAM
3,100 SF Single Family Home

AWARDS + RECOGNITION
2016  AIA Los Angeles Residential Architecture Award
2015  AIA California Council Honor Award