Temple Israel of Hollywood

00_Title.jpg
01_Text Intro_20181224.jpg

Anchored by a historically significant sanctuary - site of a Martin Luther King Jr. speech, Sammy Davis Jr.'s wedding, and Elizabeth Taylor's conversion - this chapel and key social spaces are the last in a series of phased improvements by the firm, initiated with a 2006 masterplan.

Staud_160607_1157v2.jpg
Staud_160607_1183.jpg

The new chapel is a light-filled space with a tallit-inspired ceiling that extends back into a remodeled social hall and outside to shade the east-facing glass.

TIOH pre-project plan - poche-02-01-02.jpg
Final Plan.jpg

The expanded courtyard supports social activities and outdoor services. Community and school programs take advantage of new library and meeting spaces centered around the lobby, now configured for lingering.

Staud_160607_1190.jpg
lightened speakers 2.jpg
lightened speakers 1-EDIT - crop 2.jpg

The ark is placed within a sedimentary wall, embedded with stones collected by congregants in Israel. CNC milled plywood doors draw on Sephardic tradition, influenced by ancient ornamentation.

Staud_160607_1157v2.jpg
 

STATUS
Completed 2016

LOCATION
Hollywood, California

CLIENT
Temple Israel of Hollywood

PROGRAM
Masterplan, 94,500 SF Temple + School

AWARDS + RECOGNITION
2018  Los Angeles Building Council Renovated Buildings Award
2017  AIA California Council Honor Award
2017  Australian Institute of Architects: Commendation for Public Architecture
2017  Westside Urban Forum Public: Institutional Merit Award
2016  Architect’s Newspaper Best of Building Renovation Honorable Mention
2016  Faith and Form Award


Temple Israel of Hollywood shared by others